Met een divers gezelschap waren we te gast op de Floriade Expo 2022 en bij biologische boerderij Vliervelden in Almere om van gedachten te wisselen over een nationaal programma van gemeenten, stadslandbouw en voedselgemeenschappen. Een nationaal programma in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft als doel voedsel van dichtbij hoger te positioneren op de gemeentelijke beleidsagenda, en samenwerking te bevorderen met partners die zich inzetten voor de voedseltransitie. Hierdoor moet de beweging van onderop meer stevigheid krijgen, beter zichtbaar worden en de impact groter worden.
Actueel
april 2022
Voedselraden in opkomst: ‘Kanteling voedselbeleid lokaal ondersteunen’
Voedselraden zijn belangrijk om de noodzakelijke verandering van het voedselsysteem te agenderen in gemeenten. Ze bieden gemeenten de mogelijkheid om over voedsel een dialoog aan te gaan met de samenleving en de brede welvaart tot leven te brengen.
Voedselraden zijn in ons land betrekkelijk nieuw. Nederland telt er vijf: drie in Amsterdam, een in Ede en een in Den Haag. In Duitstalige landen en Italië, in Canada en de Verenigde Staten zijn Food Policy Councils meer bekend. Ook de EU erkent de rol van burgers en voedselraden in de transitie van het voedselsysteem.
Om meer bekendheid te genereren is het webinar ‘Voedselraden als verbindende schakels’ georganiseerd door het kennisplatform Stadslandbouw Nederland, het Amsterdam Network for Food Planning, voedselraad Ede en het programma DuurzaamDoor (RVO).
Het was de eerste keer in Nederland dat er uitgebreid over is gesproken en kennis is gedeeld: wat is een voedselraad? Waarom zijn voedselraden belangrijk? Zijn er verschillen in aanpak? En hoe zet je eigenlijk zo’n voedselraad op? Lees hieronder het antwoord op deze vragen en bekijk de samenvatting van dit webinar of het gehele webinar.
februari 2022
29 maart Webinar Voedselraden als verbindende schakels
In Nederland zijn ze in opkomst, in de ons omringende landen zijn al veel meer lokale en regionale voedselraden actief. In Duitsland heeft zelfs bijna elke streek en stad nu een eigen voedselraad. In een voedselraad spreken voedselbewuste burgers zich uit over het voedselbeleid van de lokale/ regionale overheid en de werking van de markt. Door mee te praten en te beslissen krijgen consumenten meer vat op de voedselvoorziening.
In ons webinar Voedselraden als Verbindende Schakel op dinsdag 29 maart tussen 14.00 en 16.00 uur maken we kennis met voedselraden.
november 2021
Financiering van ‘Voedsel van dichtbij’ vereist maatwerk; ‘Je bent een rondje in een vierkante wereld’
Het aantal, de kwaliteit en de impact van lokale voedselinitiatieven groeit gestaag. Ook de diversiteit aan spelers neemt toe. Dat is goed nieuws, maar succes is niet vanzelfsprekend. Het rendement – sociaal, ecologisch of financieel-economisch – is soms lastig meetbaar en verschilt per initiatief. Financiering is maatwerk.
Reden voor kennisplatform Stadslandbouw Nederland en programma DuurzaamDoor (RVO) om tijdens het webinar Voedsel van dichtbij gefinancierd! op zoek te gaan naar beproefde en nieuwe ideeën en vormen van financiering. Kortom, een programma vol praktijkvoorbeelden, de lancering van het platform ‘Voedsel van Dichtbij’ op MAEX.nl en de uitreiking van de eerste financiële Impuls!
oktober 2021
Webinar ‘Voedsel van Dichtbij gefinancierd! terugkijken
Tijdens ons webinar over financieringsmogelijkheden voor voedsel van dichtbij-initiatieven op 13 oktober delen initiatiefnemers en instanties hun ervaringen. En ze geven tips hoe je jouw project in beeld kan brengen bij potentiële financiers.
Kijk terug naar de verhalen van Wessel Tiessens (Greens in the Park en Social Club Den Haag), Wolter van der Vlist (Dienst Justitiële Inrichtingen), Mark Fransen (Recreatie Noord Holland), Wouter Valkenier (Studio Valkenier en oprichter van Landgoed Rorik) en Guus Frenay (Woningcorporatie Haag Wonen). Verder deelt Niels Tomson van HalloBoer de uitslagen van een enquête over succes- en faalfactoren en financiering. En is het nieuwe platform Voedsel van dichtbij gelanceerd: een instrument dat de waarde van jouw organisatie zichtbaar maakt via de MAEX Social Handprint. Dit instrument helpt je op weg naar (meer) financiering en andere ondersteuning. En we reikten de eerste Impuls Voedsel van Dichtbij van 2500 euro uit.
oktober 2021
Nieuw Platform Voedsel van Dichtbij maakt maatschappelijke waarde initiatieven zichtbaar
Lokale voedselproductie heeft in de coronaperiode een versnelling doorgemaakt. Steeds meer initiatieven houden zich hiermee bezig. Partners in het kennisplatform Stadslandbouw Nederland zetten zich in om voedselinitiatieven te ondersteunen en hun maatschappelijke waarde zichtbaar te maken. Daarvoor is het Platform Voedsel van Dichtbij op 13 oktober feestelijk gelanceerd. Ook is de eerste Impuls donatie van 2500 euro uitgereikt aan een lokale voedselorganisatie.
Dit gebeurde tijdens een webinar van kennisplatform Stadslandbouw Nederland over financieringsmogelijkheden voor voedsel van dichtbij-initiatieven. Deze lokale en regionale organisaties en sociale ondernemingen hebben waarde op een duurzame voedselvoorziening.
oktober 2021
Maak kans op MAEX Impuls Voedsel van Dichtbij
Wil jij kans maken om je organisatie of onderneming te versterken? Meld je voor 10 oktober aan op het platform Voedsel van Dichtbij en maak kans op 2500 euro.
september 2021
Webinar ‘Voedsel van dichtbij’ gefinancierd!
Voedsel van Dichtbij gefinancierd! is de titel van ons webinar met verrassende praktijkvoorbeelden, succes- en faalfactoren en de uitreiking van de 1ste Impuls Voedsel van Dichtbij op woensdag 13 oktober van 9.30-12.30 uur. Financiering van projecten rond voedsel van dichtbij is veelal een uitdaging. In dit webinar verneem je vanuit de praktijk hoe ‘stadslandbouwers’ en financiers elkaar beter kunnen vinden en versterken. Welke verrassende vormen van financiering zijn er? En wat is daarvoor nodig?
juni 2021
Stadslandbouw Nederland in vakbladen
Onze voorzitter van het kennisplatform, Jean Eigeman, komt dit voorjaar aan het woord in twee vakbladen.
In het themanummer Waardevol groen van Stadswerk Nederland deelt hij het idee dat ‘Elke gemeente zou een voedselregisseur moeten hebben’.
En in Nieuwe Oogst stelt hij dat ‘Groen in de stad ook economisch interessant is’: De aandacht voor stadslandbouw is mede door de coronacrisis het afgelopen jaar toegenomen. Voorzitter Jean Eigeman van Stadslandbouw Nederland denkt dat deze belangstelling ook op lange termijn beklijft. Lokale overheden moeten daar meer oog voor hebben, vindt hij. ‘Steeds meer boeren willen een rol spelen bij de productie van voedsel voor de eigen omgeving. Maak daar als gemeente beter gebruik van.’ Lees verder
De foto van Nieuwe Oogst is genomen op stadsboerderij Caetshage in Culemborg.
maart 2021
Webinar De kracht van voedselgemeenschappen in de voedseltransitie
Nederland kent zo’n 480 voedselgemeenschappen: voedselcollectieven van mensen die samen inkopen, gemeenschapstuinen, Herenboeren, CSA’s, coöperatieve winkels en markten en initiatieven als ‘Fietsen voor mijn eten’. Het aantal groeit snel, het enthousiasme is groot, zo blijkt uit een inventarisatie en verkennend onderzoek dat Sandra van Kampen deed in het najaar van 2020. Maar hoe kunnen zij beter samenwerken en hoe en waar vinden zij voldoende ondersteuning om goed te blijven draaien? En wat is hun bijdrage aan de voedseltransitie?