Verhalen

Op honderden plekken in of dichtbij steden en dorpen zijn mensen aan de slag met stadslandbouw. Om je te inspireren brengen we hier enkele verhalen bijeen. Heb je zelf ook een verhaal te vertellen of een filmpje dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via info@stadslandbouwnederland.nl

 

 • ParticiPerenPluk in Olst

  Stichting Eetbaar Olst-Wijhe heeft samen met de erfgenamen van de bekende Sallandse fruitboer Derk Steenbruggen een deel van de perenbongerd met wel 500 bomen voorlopig weten te behouden. Samen met zoveel mogelijk noabers uit de wijde omgeving is de stichting bezig dit stukje cultuurlandschap blijvend te beheren, en daarvoor over te stappen op ecologische methoden. Zo kunnen ze onze verbinding met gezond voedsel uit de buurt hecht en direct maken. En dat noemen ze ParticiPeren.

 • Coöperatie Herenboeren

  De coöperatie Herenboeren Wilhelminapark uit Brabant runt sinds 2016 een kleinschalig gemengd boerenbedrijf. De leden hebben een boer aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf. Samen telen ze groenten en fruit, houden zelf kippen en varkens en er lopen runderen op de boerderij. De leden hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting en delen nu de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Daarvoor krijgen ze wekelijks wel 60 procent van hun eten.

 • Het Leidse Zoete Land

  Een deel van het openbare groen aan de Zoeterwoudsesingel in Leiden is omgebouwd tot stadstuinderij Het Zoete Land. Donateurs delen een heel groeiseizoen mee in de oogst van groenten, bloemen, kruiden en bessen. Ze kunnen elke week zelf komen oogsten en plukken. De stichting Leiden Oogst heeft daarmee op een succesvolle manier gemeenschapslandbouw geïntroduceerd. Dit levert lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel op en maakt bovendien de stad een beetje groener, mooier en leuker.

 • Zwolse Stadslanderijen

  Een groep boeren aan de stadsrand van Zwolle hebben zich verenigd in de Zwolse Stadslanderijen. Zij verkopen hun groenten, fruit, vlees, melk, kaas en eieren rechtstreeks aan de Zwollenaren. Langzaam groeien de Stadslanderijen. Afgelopen voorjaar nog. Toen is een perceel van 60 hectare, dat ooit bestemd was voor woningbouw in gebruik genomen, door ossen, die op termijn in vleespakketten aan de Zwollenaren worden verkocht. Er zijn nog veel meer plannen om de korte afzetketen uit te breiden.

Location

 

 

 

 

Op de kaart
In Nederland wemelt het van de stadslandbouwinitiatieven.
Onmogelijk om allemaal weer te geven.
Op deze kaart vind je enkele platforms waarin meerdere
initiatieven zijn gebundeld. Zo krijg je een indruk
van wat er allemaal gebeurt.
Ontbreekt jouw platform of lokale of regionale overzicht?
Stuur een mail naar info@stadslandbouwnederland.nl