september 2022

Vijf jaar inspirerende samenwerking met Vlaanderen rond lokaal voedsel

Vijf jaar samenwerking met de VVSG en Vlaamse Land Maatschappij (VLM) in Vlaanderen vierden we op 27 september 2022 tijdens de Vlaamse Voedseldag van Abdij van Park in Leuven. Opnieuw veel inspiratie opgedaan van onder anderen Vlaamse schepenen (wethouders) die in hun gemeente bezig zijn met lokaal voedselbeleid, korte keten, voedselverspilling en de link tussen duurzaam en betaalbaar eten en gezondheid en jeugd. Veel mooie voorbeelden waar we in Nederland van kunnen leren. Vanuit Engeland spraken Carolyn Steel (HungryCity, Sitopia) en Tristram Stuart (Feedback – vecht wereldwijd tegen voedselverspilling). Ook zij benadrukten de rol van gemeenten en riepen op: neem voedsel weer serieus!

Een week eerder, op 21 september waren we te gast bij de Nederlandse ambassadeur in Vlaanderen, net als vijf jaar geleden, om stil te staan bij deze samenwerking. Ambassadeur Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan leidde het gesprek over voedselstrategie en korte keten en het grensoverschrijdend kunnen samenwerken en van elkaar leren. Onder anderen Silke Beirens, schepen van Mens en Milieu in Oostende en  Simon de Boeck, burgemeester van Gooik, lichtten toe hoe zij als lokale bestuurders inzetten op een duurzame voedselstrategie.

Tijdens de Vlaamse Voedseldag is een Engagementsverklaring lokaal voedselbeleid gepresenteerd. Hierin lees je over de cruciale rol van lokale besturen, de kracht van co-creatie en waarom voedsel verbindt.

Tevens werd drie jaar met lokale besturen werken aan circulair voedselbeleid (2020-2022) vastgelegd in het Kookboek Lokaal voedselbeleid. Vol ingrediënten en recepten om uit te rollen over Vlaanderen en Nederland.