Voedselraden Nederland

Voedselraden bieden gemeenten de mogelijkheid om over voedsel een dialoog aan te gaan met en voor de samenleving. Voedselraden zijn in ons land betrekkelijk nieuw. Nederland telt nog geen twee handen vol; er zijn voedselraden in Amsterdam, Ede, Den Haag, Haarlem en een aantal in oprichting. In Duitstalige landen en Italië, in Canada en de Verenigde Staten zijn Food Policy Councils meer bekend. Ook de EU erkent de rol van burgers en voedselraden in de transitie van het voedselsysteem.

Webinar Voedselraden als verbindende schakels

Om meer bekendheid te genereren is voorjaar 2022 het webinar ‘Voedselraden als verbindende schakels’ georganiseerd door het Amsterdam Network for Food Planning, voedselraad Ede, het kennisplatform Stadslandbouw Nederland en het programma DuurzaamDoor (RVO). Het was de eerste keer in Nederland dat er uitgebreid over is gesproken en kennis is gedeeld: wat is een voedselraad? Waarom zijn voedselraden belangrijk? Zijn er verschillen in aanpak? En hoe zet je eigenlijk zo’n voedselraad op? Bekijk hier de samenvatting van dit webinar of het gehele webinar.

Community of Practice

Als vervolg hierop startte in 2023 een Community of Practice, georganiseerd door de Voedselraden uit Den Haag, Amsterdam en Ede. Haarlem (i.o), Utrecht (i.o.) en Dordrecht (i.o.) namen hieraan deel. De raden hebben diverse achtergronden; opgericht door bewoners, organisaties en professionals of op verzoek van een gemeente. Na enkele bijeenkomsten is vastgesteld dat er een meerwaarde is om samen te werken in de CoP Voedselraden NL. Lees het verslag van de verschillende bijeenkomsten. De CoP gaat door in 2024!

WUR-studie naar voedselsysteem: voedselraad noodzaak

Voedselraden worden ook genoemd onder de noodzakelijke veranderingen in een WUR-studie (2020) naar het Nederlandse voedselsysteem in 2050: gezond en circulair. Een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en Wageningse wetenschappers, werkte onder leiding van Imke de Boer (Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen) en Evelien de Olde (onderzoeker Dierlijke Productiesystemen) uit hoe een gezond en circulair voedselsysteem er in 2050 uitziet, en welke veranderingen nodig zijn om daar te komen. Lees de studie en aanbevelingen.

Universitair hoofddocent Jeroen Candel wees ook op voedselraden bij de Opening van het Academisch Jaar op 4 september 2023. Hij vertelde hoe de politiek de transitie naar een beter voedselsysteem kan inzetten – en hoe burgers daaraan kunnen bijdragen. Hij benoemde dat steeds meer steden, waaronder Wageningen, Ede en Almere, hebben geïnvesteerd in een lokale voedselstrategie. En verwees naar de Europese Farm to Fork Strategy. Dit soort top-downbeleid zou volgens Candel moeten worden aangevuld met initiatieven om de samenleving bij de transitie te betrekken, zoals klimaattafels en lokale food policy councils (voedselraden). Lees meer.

Binnenlands Bestuur
Met een artikel in Binnenlands Bestuur vragen we bij bestuurders en ambtenaren – met dank aan DuurzaamDoor – aandacht voor het belang van Voedselraden. Lees het artikel: ‘Voedselraden geven inwoners een stem in de voedseltransitie’

Voedselraden in Nederland

Voedselraad Ede
Voedselraad Den Haag
FoodCouncil MRAmsterdam
Voedselraad Utrecht i.o

Meer weten?

Op deze pagina delen we de bevindingen van de CoP. Wil je meer informatie? Mail dan naar Stadslandbouw Nederland.