oktober 2018

Breng stadslandbouw naar het volgende niveau: ga met Vlaamse en Nederlandse experts aan de slag op 9 november in Leiden

Steden hebben je denkkracht nodig op 9 november. Dan organiseren we samen met de Stichting Leiden Oogst, de Vlaamse Landmaatschappij en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten de 2de Nederlands Vlaamse stadslab. Een dag vol ontmoeting en inspiratie waarin leren van elkaars praktijk centraal staat. Hoe brengen we stadslandbouw naar het volgende niveau? De tijdelijkheid voorbij. Tijdelijkheid heeft op veel plekken geleid tot innovatie. Eetbaar groen is dé manier om iedereen op een gezonde manier bij de omgeving te betrekken. Nu klinkt vaak de vraag: hoe geven we stadslandbouw een permanente plek in de stad?

Programma
Martine Leewis, wethouder duurzaamheid van Leiden opent deze 2de bilaterale ontmoeting. Daarna leiden Ben van de Ven & Wessel Tiessens van het bureau Urban Sync de dag in. Zij weten hoe je met veel verschillende partijen kunt samenwerken aan een gezonde, duurzame en eetbare stad – zonder spraakverwarring.

Gert Engelen uit Leuven vertelt over de nieuwe lokale voedselstrategie: Voeding verbindt. Ontworpen door alle belanghebbenden: producenten, consumenten, handelaars, horeca, distributeurs, onderwijs, beleid. Nu de praktijk!

Workshops
Aansluitend zijn er 7 workshops en inspiratiesessies. Denk, deel en werk mee met beleidsmakers, stadsplanners, stadsboeren, kwartiermakers, burgers en bedrijfsleven uit Vlaanderen en Nederland. Laat je inspireren door de aanpak en projecten en help elkaar verder met de uitdagingen van nu.

Het programma begint om 11.00 uur, inloop vanaf 10.30 uur. De workshops beginnen om 13.45 uur. Om 16.30 uur sluiten we af met een borrel. Deelname is kosteloos. De dag vind plaats in PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, Langegracht 70, Leiden.

SCHRIJF JE IN EN KIES JOUW WORKSHOP

Ga met Vlaamse en Nederlandse experts aan de slag. Geef aan waarover jij graag meedenkt, deelt en doet.

1. Van voedselstrategie naar praktijk. Vlaamse en Nederlandse gemeenten hebben mooie strategieën op papier. Sommige gemeenten lukt het ook echt om deze plannen stap voor stap in de praktijk te brengen. Wat zijn hier succesfactoren? Hoe krijg je alle partijen mee? En hoe werken stad en platteland goed samen?
2. Sommige dakakkers zijn geslaagde stadstuinderijen. Hoe pak je dat aan? We passen de tips en tricks van doorgewinterde dakakkerboeren toe op het stationsgebied in Leiden, wat de duurzaamste kilometer van Nederland gaat worden.
3. Van het gas af? Ook van het gras af! Hoe krijgen stadstuinderijen en eetbaar groen een logische plek in een 60-er jaren wijk zoals Leiden Zuid-West: hoge galerijflats, omgeven door grasvelden, waar veel mensen met een laag inkomen wonen. In Leiden gaat deze wijk als eerste van het gas af. Wat zijn succesvolle voorbeelden van stadslandbouw in dit type wijk? Wat heeft zo’n wijk nodig en welke locaties zijn geschikt?
4. Gewassen en producten van dichtbij, hoe krijg je die in de horeca en kantinekeuken? Wat is een logisch schaalniveau: lokaal, regio, provincie? Wat is de beste aanpak? Welke best practices zijn er?
6. Volkstuinen 3.0 – Wat is de relatie tussen klassieke particuliere volkstuinen & stadslandbouw? Passen volkstuinen nog wel in een dichtbevolkte stad met weinig groen? En hoe bouw je dat om?
  Lees meer

maart 2018

Commons Seminar Drechtstadsboer: ‘Vernieuwen en leren is nodig voor publieke ruimte’

,,Vernieuwen en leren is nodig voor de publieke ruimte”, betoogde Jean Eigeman van Stadslandbouw Nederland bij aanvang van het Commons seminar van Drechtstadsboer in Dordrecht over duurzame gebiedsontwikkeling. De nieuwe Omgevingswet geeft ruimte aan burgers om aan de slag te gaan in het publieke domein. Commons staat voor ‘van ons samen’. En daarvan kwamen diverse voorbeelden aan bod om van te leren en bezoekers te inspireren. Voedselbos-expert Xavier San Giorgi vertelde over het proces rond de nog aan te leggen eetbare woonwijk Rijnvliet in Utrecht. Victor Deconinck en Robert Klaassen over Proeftuin Amstelwijck en de opbrengsten van integratie hiervan in een geplande Dordtse woonwijk.

  Lees meer

januari 2018

Living Lab Ede: concrete aanbevelingen voor stadslandbouw rond World Food Center!

Living Lab Ede – Hoe integreer je alle waarden van stadslandbouw in de inrichting van het buitengebied van het nieuwe World Food Center in Ede? Samen met Smaakstad Ede, Eetbaar Ede, het World Food Center en de gemeente organiseerden we op 31 januari 2018 een living lab om hierover mee te denken. Er werd veel inspiratie bijeen gebracht en getrechterd naar concrete aanbevelingen. Met als doel om de droom van Eetbaar Ede waar te maken: een groot initiatief realiseren waarin de waarden van stadslandbouw vanaf het begin in het gebiedsontwerp zijn meegenomen en worden uitgevoerd. Dit zou enorm bijdragen aan het draagvlak voor de inpassing van stadslandbouw in de gehele Edese woon- en werkomgeving.

  Lees meer

december 2017

Zaadje geplant voor vruchtbare bilaterale samenwerking Low Countries

België en Nederland ontmoetten elkaar op 15 december 2017 voor het eerst rond het thema Urban Farming. In de Nederlandse ambassade in Brussel volgden zo’n 70 gasten uit Vlaanderen en Nederland inspirerende presentaties over de landelijke, regionale en lokale aanpak van overheid en ondernemers. Enthousiast werden verhalen en kennis gedeeld, ook tijdens het veldbezoek aan Atelier Groot Eiland in Brussel, waar vanuit een moestuin van 1500 vierkante meter een restaurant, een lunchroom, een winkel en bio-markten worden bevoorraadt.

  Lees meer

juni 2017

Successen en vragen delen bij start netwerk Stadslandbouw Nederland: ‘Voer voor meer’

Stadslandbouw leeft in het hele land. Er is veel energie, er zijn veel ideeën en veel bereidheid om elkaar te helpen bij het zoeken naar oplossingen, het delen van kennis en contacten. Dat bleek tijdens de aftrap van het netwerk Stadslandbouw Nederland. Zo’n 70 mensen uit alle hoeken van het land (vanuit onderwijs, overheid, onderzoek, bedrijfsleven en bewoners) waren daarvoor naar Doepark De Nooterhof Zwolle gekomen.

  Lees meer