november 2022

MAEX Impuls helpt jongerenproject Voedselbos Mariahoeve van de grond

Het Haagse Voedselbos Mariahoeve ontving in 2021 de eerste MAEX Impuls Voedsel van dichtbij. ,,De 2500 euro waren heel welkom voor ons project om jongeren bij ons voedselbos te betrekken. Het toonde dat we er echt mee aan de slag wilde en heeft geholpen om andere fondsen te werven.”

Jan Morsch van het voedselbos blikt een jaar later terug op de besteding van het bedrag. Van een idee zonder financiering werd het een project waar nu vier Haagse jongeren een training volgen om kennis te maken met eetbaar groen en het verwerken ervan. Dit in combinatie met vaardigheden als gastvrijheid, het samenstellen van een menu en het maken van uitnodigingen.

Hij vertelt: ,,Met de jongeren gaan we aan de slag in pop-up restaurants in het Voedselbos. Daar willen we bedrijven uit de buurt een lunch aanbieden. Zo ondersteunen we jongeren uit de wijk Mariahoeve die nog niet zo goed weten wat ze willen. Zij komen bij ons via het jeugdwerk. In 2023 willen we scholieren uit de wijk laten kennismaken met voedsel van dichtbij: zo leren ze dat het eten groeit voor je voeten.’’

Lesprogramma en keukenmateriaal

Het voedselbos op een talud langs de N14 is vanaf maart 2021 aangelegd met fruitbomen, -struiken en een kruidentuin en wordt langzaam uitgebreid. Vrijwilligers verzorgen het onderhoud. ,,Behalve natuur laten groeien, willen we het Voedselbos ook een plek maken waar mensen kunnen groeien. Waar ze hun kennis over de natuur en voeding kunnen vergroten, contact kunnen maken met andere mensen, samen werken in de natuur en leren van elkaar’’, zegt Morsch, sociaal ondernemer.

Dankzij de MAEX Impuls kon hij het project en een lesprogramma voor jongeren opzetten, keukenmateriaal aanschaffen en een paar proeflunches maken. ,,Er is altijd iets te eten uit het voedselbos. En voor de andere ingrediënten maken we gebruik van de Tuinen van Mariahoeve, waarmee we bewoners begeleiden bij het vergroenen van de eigen buurt. We merken dat de jongeren die onze training volgen goed onthouden wat er allemaal aan eetbaars groeit. Ze vinden het leuk”, is zijn ervaring.

Impact

Jan Morsch heeft voor het Voedselbos Mariahoeve op MAEX.nl een profiel aangemaakt. De Social Handprint die uit de gegevens is samengesteld, maakt duidelijk dat het Haagse project vooral bijdraagt aan de SDG’s 3 (goede gezondheid en welzijn), 8 (eerlijk werk en economische groei), en 12 (verantwoorde consumptie en productie) met een uitschieter naar 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en een impactwaarde heeft van 10.000 euro.

,,De Social Handprint geeft onszelf een goed inzicht wat we aan het doen zijn en in onze maatschappelijke opbrengst. Daar sta je normaal zelf niet bij stil, omdat dat niet direct zichtbaar is. Onze bijdrage aan de SDG’s en impactwaarde waren voor onze bestuursleden ook een eyeopener. Deze informatie plaatsen we ook in ons jaarverslag, en kunnen we benutten om verdere ondersteuning aan te vragen. Ja, ik kan het aanmaken van een profiel van harte aanbevelen aan andere initiatieven.”

Staat jouw initiatief of sociale onderneming ng niet op de MAEX?
Maak dan nu hier gratis een profiel aan!

Wat heb je aan een profiel op MAEX Voedsel van Dichtbij?

MAEX Voedsel van Dichtbij:

  • geeft je de gratis mogelijkheid om jouw initiatief en maatschappelijke impact zichbaar te maken via een Social Handprint.
  • Dit maakt zichtbaar wat je doet en voor wie,
  • en waaraan jouw initiatief behoefte heeft,
  • geeft inzicht aan welke SDG’s (werelddoelen) je bijdraagt
  • en wat jouw maatschappelijke financiële waarde is.
  • Je inspireert anderen om jouw initiatief te ondersteunen. Als bij jouw organisatie producten kunnen worden gekocht, kun je dat ook aangeven.
  • Je kunt deze informatie benutten om jezelf te presenteren richting lokale overheid en financiers.

Eenmaal aangemeld op het platform, houdt MAEX je op de hoogte van ontwikkelingen en kansen om jouw initiatief te versterken, bijvoorbeeld wanneer er een Impuls (donatie van geld of kennis, bijvoorbeeld juridische hulp) kan worden aangevraagd. Ook biedt MAEX KennisMeetups aan.