» Continue Reading..."/>

oktober 2021

Nieuw Platform Voedsel van Dichtbij maakt maatschappelijke waarde initiatieven zichtbaar

Lokale voedselproductie heeft in de coronaperiode een versnelling doorgemaakt. Steeds meer initiatieven houden zich hiermee bezig. Partners in het kennisplatform Stadslandbouw Nederland zetten zich in om voedselinitiatieven te ondersteunen en hun maatschappelijke waarde zichtbaar te maken. Daarvoor is het Platform Voedsel van Dichtbij op 13 oktober feestelijk gelanceerd. Ook is de eerste Impuls donatie van 2500 euro uitgereikt aan een lokale voedselorganisatie.

Dit gebeurde tijdens een webinar van kennisplatform Stadslandbouw Nederland over financieringsmogelijkheden voor voedsel van dichtbij-initiatieven. Deze lokale en regionale organisaties en sociale ondernemingen hebben waarde op een duurzame voedselvoorziening.

  Lees meer

september 2021

Webinar ‘Voedsel van dichtbij’ gefinancierd!

Voedsel van Dichtbij gefinancierd! is de titel van ons webinar met verrassende praktijkvoorbeelden, succes- en faalfactoren en de uitreiking van de 1ste Impuls Voedsel van Dichtbij op woensdag 13 oktober van 9.30-12.30 uur. Financiering van projecten rond voedsel van dichtbij is veelal een uitdaging. In dit webinar verneem je vanuit de praktijk hoe ‘stadslandbouwers’ en financiers elkaar beter kunnen vinden en versterken. Welke verrassende vormen van financiering zijn er? En wat is daarvoor nodig?

  Lees meer

juni 2021

Stadslandbouw Nederland in vakbladen

Onze voorzitter van het kennisplatform, Jean Eigeman, komt dit voorjaar aan het woord in twee vakbladen.

In het themanummer Waardevol groen van Stadswerk Nederland deelt hij het idee dat ‘Elke gemeente zou een voedselregisseur moeten hebben’.

En in Nieuwe Oogst stelt hij dat ‘Groen in de stad ook economisch interessant is’: De aandacht voor stadslandbouw is mede door de coronacrisis het afgelopen jaar toegenomen. Voorzitter Jean Eigeman van Stadslandbouw Nederland denkt dat deze belangstelling ook op lange termijn beklijft. Lokale overheden moeten daar meer oog voor hebben, vindt hij. ‘Steeds meer boeren willen een rol spelen bij de productie van voedsel voor de eigen omgeving. Maak daar als gemeente beter gebruik van.’ Lees verder

De foto van Nieuwe Oogst is genomen op stadsboerderij Caetshage in Culemborg.

  Lees meer

maart 2021

Webinar De kracht van voedselgemeenschappen in de voedseltransitie

Nederland kent zo’n 480 voedselgemeenschappen: voedselcollectieven van mensen die samen inkopen, gemeenschapstuinen, Herenboeren, CSA’s, coöperatieve winkels en markten en initiatieven als ‘Fietsen voor mijn eten’. Het aantal groeit snel, het enthousiasme is groot, zo blijkt uit een inventarisatie en verkennend onderzoek dat Sandra van Kampen deed in het najaar van 2020. Maar hoe kunnen zij beter samenwerken en hoe en waar vinden zij voldoende ondersteuning om goed te blijven draaien? En wat is hun bijdrage aan de voedseltransitie?

  Lees meer

december 2020

Oogst deelsessies Toekomst van de stadslandbouw

Drie deelsessies hielden we tijdens onze online bijeenkomst Toekomst van de stadslandbouw, gekoppeld aan een livestream vanuit Arnhem.

De oogst delen we hieronder.

Voedsel verbouwen voor een leefbare stad: maak het niet te ingewikkeld. Begin gewoon!

Presentatie  van voedseltuin Cityseeds Middelburg (Nico Landsman) i.s.m. woningcorporatie Woongoed Middelburg  (Richard Blom).
Presentatie projectontwikkeling en stadslandbouw– Roel Vollebregt

Grond voor nieuwe boeren

Presentatie Toegang tot land voor duurzame landbouwbedrijven Maria van Boxtel (Land en Co) en Marcel Vijn (WUR)
Presentatie Boerenbond – Nele Lauwers, Boerenbond Vlaanderen

Wat is het waard?

Presentatie MAEX – Silvia Oostwegel, MAEX
Wat is het waard – Stichting DOEN – Maarten Derksen, Stichting Doen

Lees hier ook de belangrijke linkjes en informatie uit de chats van de drie deelsessies

En onze Maatschappelijke agenda 2021-2025 met actuele input uit deze bijeenkomst!

Je kunt uiteraard ook onze LIVESTREAM nog eens terugkijken!

 

 

 

 

  Lees meer

november 2020

Slotbijeenkomst Toekomst van de stadslandbouw

Een prachtige slotbijeenkomst ‘de Toekomst van stadslandbouw’ hadden we op 28 oktober, met bijna 200 deelnemers aan onze drie deelsessies en een livestream vanuit Arnhem. Sandra van Kampen deelde de kersverse resultaten van haar onderzoek naar voedselgemeenschappen in Nederland. We hadden verbinding met Steven Desair van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om de samenwerking op het thema #voedselvandichtbij te bekrachtigen. Deelnemers uit het land deelden via foto’s hun blik op de toekomst van de stadslandbouw. Voorzitter van ons kennisplatform Jean Eigeman presenteerde de ‘Maatschappelijke agenda voedsel van dichtbij 2021 – 2025’, die is gevuld met de input uit de livestream in juni, de deelsessies in september en ter plekke aangevuld met de rijke oogst uit de drie deelsessies. Youetta Visser nam ons opnieuw enthousiast mee door het programma. Bekijk de opname van de livestream.

   

  Lees meer

oktober 2020

Terugblik deelsessies Stadslandbouw Nederland

In september organiseerden we drie online deelsessies rond voedsel van dichtbij in aanloop naar de Dag van de stadslandbouw op 28 oktober 2020.
Het aantal deelnemers lag – ondanks hete zomeravonden – rond de 50 uit Nederland en Vlaanderen.
Lees de samenvatting van de sessies, met presentaties en een opname van de laatste deelsessie.
Hieronder vind je ook de tools en presentaties

  Lees meer

oktober 2020

Slotsessie ‘de Toekomst van stadslandbouw’ op 28 oktober

De slotsessie ‘de Toekomst van stadslandbouw’ gaat door op woensdag 28 oktober! Weliswaar geheel online van 14.00 tot 16.00 uur, maar we hebben weer een mooi programma voor voedseldoeners en -denkers uit Nederland en Vlaanderen. Hoe komen jonge boeren aan grond? Hoe komen stadslandbouw-en andere voedselinitiatieven aan financiering? Op welke manier kun je in stedelijk gebied zinvolle samenwerkingen met woningcorporaties op touw zetten? Deze vraagstukken staan centraal in drie praktijkgerichte deelsessies. We praten er niet alleen over, maar gaan meteen aan de slag. Je kunt online nieuwe contacten leggen en vragen stellen aan onze experts. Ook presenteert Sandra van Kampen – vers van de pers – haar onderzoek naar voedselgemeenschappen in Nederland. Hoeveel zijn het er eigenlijk? Hoeveel leden hebben ze bij elkaar? En waarom zijn ze zo succesvol?

  Lees meer