Stadslandbouw en voedselgemeenschappen hebben vele voordelen. Iedereen die ermee bezig is, weet dat. En het is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Wij hebben de feiten en aanbevelingen uit binnen- en buitenland hierover op een rij gezet. Aangevuld met mooie voorbeelden uit de praktijk.
Tijdens de Dag van de Stad op 9 oktober in Arnhem overhandigden we officieel de nieuwe factsheet ‘Wat lokaal voedsel doet voor een gezonde en leefbare gemeente’ aan Marco van der Wel, wethouder Natuur, Milieu en Zorg. Hij kon moeiteloos alle meerwaarden benoemen van de 131 stadslandbouw- en voedselprojecten in zijn gemeente Arnhem. Plekken voor ontmoeting in een groen-stedelijke omgeving, waar inwoners recreatief of doelgericht met gezond voedsel in aanraking komen.
Arnhem zet actief in op het verbinden van Natuur & Landbouw en Mensen & Voedsel en het versnellen van de eiwittransitie. Tijdens de Dag van de Stad waren we te gast bij Hoeve Klein Mariëndaal waar dit voorjaar binnen 3 weken 100 oogstaandelen van een zelfoogsttuin werden aangeschaft en bewoners uit de wijk al maanden hun groenten komen halen. Begin oktober opende het Voedselbos in Park Elderveld, waar 11 bewonersinitiatieven rond lokaal voedsel op 4 hectare gemeentegrond de ruimte krijgen. Ook rondom de stad kiest Arnhem voor het natuurinclusief telen van voedsel op gemeentelijke landbouwgrond in samenwerking met lokale boeren.
Wil je ook wetenschappelijke onderbouwing voor jouw activiteiten? Of wil je als gemeente een (volgende) stap maken? Of gewoon benieuwd wat stadslandbouw en voedselgemeenschappen voor jouw gemeente kunnen betekenen? Lees dan onze publicatie.
Tom Voorma (Gemeente Den Haag, stadslandbouw en lid Kennisplatform), Conny Taheij (Kennisplatform), Marco van der Wel (wethouder Natuur, Milieu en Zorg) en Herman Kleinjan (Gemeente Arnhem, lid Kennisplatform) (vlnr). Bij Hoeve Klein Mariendaal, waar directeur-bestuurder Gitte Lucas een toelichting geeft bij de nieuwe zelfoogstuin en schooltuinen voor de wijk.