oktober 2023

Gezocht: voedselinitiatieven voor financieringsbeoordeling Triodos bank

Stadslandbouw Nederland en DuurzaamDoor onderzoeken al enige tijd welke mogelijkheden voor bancaire financiering er zijn voor Voedsel van dichtbij-initiatieven. Dit doen we samen met de MAEX en met de Triodos Bank. We zijn nu voor 1 november op zoek naar voedselinitiatieven voor een financieringsbeoordeling door de Triodos Bank.

MAEX haalt geld op o.a. voor Voedsel van dichtbij en zet dit uit via zogenoemde Impulsen. Tevens heeft MAEX een methode ontwikkeld waarbij initiatieven hun impact kunnen laten zien. Triodos zet haar expertise in om Voedsel van dichtbij-initiatieven beter te kunnen beoordelen op de mogelijkheid van bancaire financiering. Het gaat vaak om kleinere bedragen, er is vaak minder zekerheid (geen eigendom van de grond), er is sprake van een complex verdienmodel (verschillende inkomsten bronnen) en er zijn vaak allerlei positieve maatschappelijke effecten die in de beoordeling door de bank wellicht een grotere rol zouden kunnen spelen.

Beoordeling makkelijker maken

We weten natuurlijk ook dat er inmiddels ook andere interessante vormen van financiering in opkomst zijn voor Voedsel van dichtbij-initiatieven, zoals crowdfunding en financiering vanuit stimuleringsfondsen van energiecoöperaties. Maar wij denken dat er juist ook plaats is voor financiering vanuit banken, omdat banken veel professionaliteit (kunnen) inzetten in de opbouw en beoordeling van een solide verdienmodel, en omdat we denken dat als we de beoordelingsprocedure van banken kunnen vergemakkelijken dit Voedsel van dichtbij-initiatieven ook structureel toegang tot deze bron van financiering biedt.

Welke initiatieven?

Waar zijn we naar op zoek? We zijn op zoek naar Voedsel van Dichtbij-initiatieven die een financieringsvraag hebben van minimaal 50.000 euro, die hun impact via de MAEX in kaart hebben gebracht, die langer dan twee jaar bezig zijn (of cijfers kunnen laten zien van verglijkbare initiatieven die langer dan twee jaar bezig zijn), en die zo mogelijk BIO zijn, of in omschakeling daar naar toe.

Wat we bieden

We bieden je hulp om een financieringsaanvraag voor te bereiden, die voor een bank als Triodos voldoende is om een beoordeling te kunnen maken. We helpen je met de cijfers en komen waar mogelijk bij je langs om te kijken wat de plannen zijn en waar het geld voor nodig is.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we al een tijdje bezig zijn, we hebben inmiddels een aantal initiatieven onder de loep genomen en het is nog niet gelukt een goede match te maken. Passend bij de DuurzaamDoor-aanpak is het een mooi leerproces zowel voor ons, als voor de Triodos Bank, als voor de MAEX. Wij geven daarom niet op en hopen dat jullie blijven reageren.

Hoe meer dromen we realiseren hoe meer maatschappelijke vreugd!

Wil jij in aanmerking komen?

Aanmelden kan voor 1 november bij Jan Willem van der Schans.

Neem voor vragen contact op een van onderstaande contactpersonen:

Dr. Jan Willem van der Schans, Expert korte en ultra korte voedselketens bel 0611210284 of mail janwillemvanderschans@outlook.com

Harm Folkers, Team Landbouw & Voeding Triodos Bank Bel 0634450052 of mail harm.folkers@triodos.nl

René Bruijns, Stadslandbouw Nederland/ RVO-programma DuurzaamDoor Mail rene.bruijns@rvo.nl

Sander Leroy, CSA Netwerk Nederland Bel 0625097933 of mail naar info@csanetwerk.nl