Beleid

Van buurtinitiatief tot grootschalig ondernemen. Iedereen heeft te maken met regels. Hoe ga je om met bewoners en ondernemers die aan de slag willen met stadslandbouw? Wat zijn de procedures en juridische haken en ogen? Maar ook wat levert het op voor een gemeente? Hoe doen andere gemeenten dit? Hieronder vind je voorbeelden van lokaal en landelijk beleid en passende instrumenten en informatie over de Agenda van de stadslandbouw die gemeenten nog steeds kunnen tekenen.

Lokaal

Instrumenten

Landelijk

Deze gemeenten gaan voor stadslandbouw

De afgelopen jaren tekenden diverse gemeenten de Agenda van de stadslandbouw. Deze agenda is gericht op vier uitdagingen:

  • ruimte maken voor stadslandbouw
  • komen tot regionale voedselketens en regels voor hygiëne
  • een kwaliteitsimpuls stadslandbouw
  • het verbinden van lokale initiatieven.

 

Wethouder Tigelaar van Gemeente Amersfoort en Cor Holtackers van het lokale voedselnetwerk EEM tezamen de landelijke Agenda Stadslandbouw.

Deze gemeenten tekenden tot nu toe de agenda:
Alphen aan den Rijn, Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Arnhem, Breda, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Sittard-Geleen, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, ‘s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Steenwijkerland, Utrecht, Vlaardingen, Zeist, Zutphen, Zwolle.

Gemeenten kunnen de Agenda Stadslandbouw nog steeds ondertekenen. Wil je weten hoe dat kan? Mail dan naar info@stadslandbouwnederland.nl

In het filmpje hieronder krijg je aan de hand van een maatschappelijke kosten en baten analyse inspiratie waarom stadslandbouw ook interessant kan zijn voor jouw gemeente!

Vlaanderen