juni 2025

Oproep voor lokaal voedselbeleid voor gezonde en leefbare gemeenten

Gemeenten staan voor grote opgaven en uitdagingen: van klimaatadaptatie tot bestrijding van armoede, eenzaamheid en overgewicht. Ons voedselsysteem speelt daarin een cruciale rol en daarom is lokaal voedselbeleid een sterk beleidsinstrument om integraal meerdere maatschappelijke problemen aan te pakken.

Lokaal voedselbeleid verbindt wat vaak versnipperd is: gezondheid, sociale cohesie, duurzaamheid en de lokale economie.

Kortom, de hoogste tijd voor een lokaal voedselbeleid in alle gemeenten!

Het Nationaal Voedselberaad roept alle gemeentelijke politieke partijen op om lokaal voedselbeleid expliciet op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s voor 2026.

Onze oproep aan de programmacommissies vraagt om:

  1. Structurele inzet op lokaal voedselbeleid, gekoppeld aan diverse maatschappelijke thema’s.
  2. Ondersteuning van voedsel-verbindingsplekken in alle stadsdelen.
  3. Verduurzaming van gemeentelijke inkoop en catering.
  4. Versterking van regionale ketens tussen stad en ommeland.
  5. Stimulering van gebiedsgerichte samenwerking voor duurzame voedselproductie en een aantrekkelijk landschap.

Met deze oproep wil het Nationaal Voedselberaad:

De voedsel beweging verder opbouwen: we willen de lokale voedselinitiatieven samenbrengen, met elkaar verbinden en versterken
Kan wel’s zichtbaar maken lokaal
Stem geven aan de lokale beweging
Werken aan een gezamenlijk narratief, zonder afbreuk te doen aan het eigen lokale karakter

Lees de volledige oproep.

Je kunt deze brief sturen naar de programmacommissies van jouw lokale politieke partijen, ter ondersteuning van je eigen inbreng/ uitnodiging tot gesprek met lokale politici. En je kunt er natuurlijk uit putten voor je eigen lokale versie.

  Lees meer

juni 2025

Oproep: Volg voorbeeld Kop van Malden

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, volg het voorbeeld van de Kop van Malden in Heumen: stadslandbouw als motor voor gezonde voeding, biodiversiteit en gemeenschapszin. Die oproep deden Martin Ruivenkamp, voorzitter van Stadslandbouw Nederland en wethouder Vincent Arts van de gemeente Heumen tijdens de jaarlijkse Open Dag bij Stadslandbouw Kop van Malden.

In het groene overgangsgebied tussen Nijmegen en Malden konden bezoekers op 11 mei kennismaken met een uniek landbouwgebied. Dit is in de afgelopen acht jaar uitgegroeid tot een inspirerend mozaïek van duurzame initiatieven. Er zijn drie voedselbossen, twee CSA’s (community supported agriculture), een boomkwekerijtje, een bloemenproject, de Herenboeren, twee vergaderlocaties (landgoed Grootstal en Kiemkracht 64) en een zelfbedieningswinkel voor duurzame streekproducten vormen samen een levendig voorbeeld van de stijgende interesse voor stadslandbouw in de praktijk.

Innovatieve landbouwvormen

De dag werd geopend door Martin Ruivenkamp, voorzitter van Stadslandbouw Nederland, die zijn waardering uitsprak voor deze bijzondere ontwikkeling. Hij prees de rol van de gemeente Heumen, die dit gebied bewust heeft gereserveerd voor innovatieve landbouwvormen.

Ook wethouder Vincent Arts van de gemeente Heumen onderstreepte het belang van stadslandbouw. Aanvankelijk was hij – zo vertelde hij – sceptisch maar door de concrete toepassingen van deze nieuwe vormen van voedselproductie in een zone met kwetsbare natuurwaarden is hij overtuigd geraakt van de vele maatschappelijke (ook sociale) baten van stadslandbouw. De Heumense Gebiedsvisie Groene Kluis biedt meer planologische mogelijkheden voor de realisatie van een duurzaam en multifunctioneel landschap waarin voedselproductie, natuurontwikkeling, recreatie en educatie hand in hand gaan. Nieuwe regels zullen worden opgenomen in de omgevingsvisie.

Oproep

De bestuurders deden een oproep aan de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen om het voorbeeld van de Kop van Malden te volgen: stadslandbouw als motor voor gezonde voeding, biodiversiteit en gemeenschapszin.

Lees verder over de open dag en bekijk de foto’s.

  Lees meer

april 2025

1ste Nationaal Voedselberaad: voedselinitiatieven gaan voor een verbindend voedsel- en landbouwsysteem

Lokale en regionale voedselinitiatieven leggen voedingsbodem voor verandering

Lokale en regionale voedselinitiatieven spelen een belangrijke rol in de omslag naar een gezond, duurzaam en eerlijk voedsel- en landbouwsysteem. Zij laten zien dat verandering mogelijk is. Dit doen zij door de verbinding te herstellen tussen voedselsystemen en ecosystemen. Het Nationaal Voedselberaad brengt al deze initiatieven samen, maakt zichtbaar welke veranderingen zijn ingezet en geeft een impuls om van pilots naar basisstructuur voor velen te komen.

Kan wel’s

“Met het Nationaal Voedselberaad geven we een gezicht en een stem aan de beweging van ‘kan wel’s’: van voedsel-verbindingsplekken, boer-burger gemeenschappen, verbindingen in de keten en samenwerkingsverbanden in het gebied van landschap en natuur, ofwel van buurttuinen, volkskeukens, zelfoogsttuinen tot natuurboeren etc.”, aldus Liane Lankreijer, actief bij Voedsel Anders. “Op al deze plekken worden stukjes toekomst gerealiseerd en gewerkt aan herstel van verbindingen: tussen burger, boer en gemeenschap, tussen bodem, voedsel, natuur en gezondheid, tussen duurzaamheid en economie en tussen praktijk, onderzoek en beleid.”

Zichtbaar maken

De essentie van het Nationaal Voedselberaad is de vele praktijkvoorbeelden zichtbaar te maken, te onderzoeken wat zij gemeenschappelijk hebben en hun maatschappelijke kracht door te vertalen naar beleidsmogelijkheden. “Regionale voedselinitiatieven bewijzen dat verandering mogelijk is. Regionaal  kunnen verbindingen worden hersteld tussen boeren en burgers, kan een betere afstemming van vraag en aanbod worden gerealiseerd en de zeggenschap over het voedsel(aanbod) worden versterkt. Zij bieden een alternatief voor het dominante mondiale voedselsysteem en leggen als het ware een vruchtbare voedingsbodem onder een verbindend voedsel- en landbouwsysteem” aldus Jan Hassink (Wageningen University and Research).

Belang van lokaal voedselbeleid

Wetenschappelijk onderzoek uit binnen- en buitenland onderschrijft dat lokaal voedsel veel voordelen heeft voor een gezonde en leefbare gemeente en een positief effect op mensen en hun omgeving (zie state of the art onderzoek van Stadslandbouw Nederland). “Het is hoog tijd dat de impact van al deze lokale voedselinitiatieven wordt erkend en ondersteund in de door het kabinet aangekondigde Nationale Voedselstrategie en in het voedselbeleid van alle gemeenten en provincies, aldus Miriam Offermans (actief bij Ons Eten Den Haag/ Haagse Voedselraad.

Op 22 april kwamen meer dan 80 vertegenwoordigers van lokale en regionale voedselinitiatieven, bruggenbouwers en beleidsmakers samen in het eerste Nationale Voedselberaad. Eind 2024 is een start gemaakt met de Nationale verbindingsbeweging om jaarlijks het Nationaal Voedselberaad invulling te geven. Iedereen die ‘De Belofte’ onderschrijft is welkom om deel te nemen.

Het initiatief om te verbinden in een Nationaal Voedselberaad is ontstaan vanuit Voedsel Anders, Ons Eten Den Haag, de WUR en Stadslandbouw Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de EU (SoilValues) en de Nationale Wetenschapsagenda.

  Lees meer

maart 2025

Almere opent Centrum Stadslandbouw

Onder grote belangstelling is in Almere het Centrum Stadslandbouw geopend. Bewoners, ondernemers, boeren en telers kunnen hier elkaar ontmoeten, helpen en stimuleren. Met kennis en praktisch door samen producten van hun land te verwerken, te ruilen of te verkopen aan buurtgenoten, bezoekers of de rest van de stad.

,,Dit is een nieuwe stap voor stadslandbouw in Almere en daarbuiten naar een hoger plan te tillen en nog meer tot bloei te laten komen. Want stadslandbouw is duurzaam, educatief, sociaal verbindend en het maakt ook de leefomgeving van mensen een stuk groener en mooier. Het geeft mensen weer verbinding met ons voedsel’’, aldus wethouder Jesse Luijendijk bij de opening op 21 maart.

Lokaal geproduceerd en lokaal geconsumeerd

Ook wethouder Ernst Bron van buurgemeente Zeewolde is blij met de komst van het centrum: ,,Het is fantastisch hoe de korte keten hier tot stand wordt gebracht: lokaal geproduceerd en lokaal geconsumeerd. Zeewolde kan hier nog veel leren. Stadslandbouw kan heel goed bestaan naast de reguliere grootschalige landbouw. Voor ons is het nog wel een uitdaging hoe we dit in onze gemeente realiseren. Daarom gefeliciteerd met dit centrum.’’

De provincie Flevoland had chef-kok Sharon de Miranda, o.a. bekend van tv-programma BinnensteBuiten afgevaardigd bij de opening. ,,Voedsel en toekomst komen hier bij elkaar. Hier kunnen mensen samenwerken, netwerken, kennis delen en samen koken en eten.’’

Foto gemeente Almere

  Lees meer

maart 2025

Welkom nieuwe voorzitter

Ons kennisplatform heeft een nieuwe voorzitter. Martin Ruivenkamp uit Nijmegen kent de beweging van lokaal voedsel, stadslandbouw, voedsel-verbindingsplekken en de vele waarden die dit met zich meebrengt.

Martin is (mede-)oprichter en voorzitter van De Streek Op Tafel: een platform van verschillende ecologisch duurzame voedselproducerende partijen, stadslandbouw projecten, distribuerende initiatieven en sociale organisaties die samenwerken aan een sociaal, economisch en ecologisch duurzaam, regionaal voedsellandschap.

Gezamenlijke beweging

Martin: ,,Ik vind het geweldig dat ik als voorzitter mag aansluiten bij Stadslandbouw Nederland. Ik draag graag bij aan het versterken, verbinden en uitwisselen van lokale, regionale én nationale kennis rondom stadslandbouw, en het door ontwikkelen van een gezamenlijke beweging richting een toekomstbestendig voedsellandschap. Ik kijk er naar uit om me voor Stadslandbouw Nederland in te zetten en om samen door te bouwen aan de landelijke zichtbaarheid en nog stevigere maatschappelijke positionering van ‘voedsel van dichtbij’ en diversiteit van voedselinitiatieven en voedselgemeenschappen.”

Inzet voor groene en gezonde stad

Martin volgt Jean Eigeman op, die zich bijna 10 jaar heeft ingezet voor Stadslandbouw Nederland en een kennisplatform heeft opgebouwd met betrokken mensen van gemeenten, onderwijs, onderzoek, ondernemers en voedselinitiatieven. Ook heeft hij de verbinding met de stadslandbouwbeweging in Vlaanderen vormgegeven. Altijd gedreven om het belang van stadslandbouw voor groene en gezonde steden onder de aandacht te brengen.

Jean bedankt, welkom Martin!

  Lees meer

januari 2025

Leren om te kijken met de blik van een financier

Na ons webinar over de financiering van stadslandbouwinitiatieven doken René Bruijns (DuurzaamDoor) en Jan Willem van der Schans (onderzoeker korte keten) verder in de mogelijkheden. Zij brachten lokale voedselinitiatieven in contact met een bank om te kijken of die een rol kon spelen in de financiering.

Dat proces leverde nuttige inzichten op. Welke inzichten vertellen ze in een interview voor de DuurzaamDoor-special van Publiek Denken.

Lees het artikel

René Bruijns en Jan Willem van der Schans (r). Foto DuurzaamDoor

  Lees meer

december 2024

Proefschrift: ‘Wie wil er in een aardappelveld wonen?’

Jan Eelco Jansma, mede-oprichter van het Stedennetwerk Stadslandbouw en nog altijd actief in ons Kennisplatform is in november gepromoveerd op een onderzoek naar de stadslandbouwwijk Oosterwold in Almere. De titel van zijn proefschrift luidt: ‘Wie wil er in een aardappelveld wonen? Beoordeling van de integratie van landbouw in de planningspraktijk van peri-urbane Oosterwold (NL).’

Aan de ene kant analyseert het proefschrift hoe (stads)landbouw weer een plek heeft gekregen in de planningspraktijk van Almere en haar nieuwe wijk Oosterwold. En hoe bewoners dit leefvoorschrift een plek proberen te geven in hun dagelijks leven.

  Lees meer

december 2024

‘Lokale Kracht: Samen bouwen aan een sociaal en veerkrachtig stedelijk voedselsysteem’

Stichting Stadslandbouw Amsterdam vierde op 4 december een succesvolle tweede editie van de Dag van de Stadslandbouw op Stadslandbouwproject NoordOogst. (Stads)boeren, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en groene, circulaire en korte keten initiatieven uit Amsterdam en de rest van het land samen om te bespreken hoe we ons voedselsysteem anders én beter kunnen maken.
De rode draad? Samenwerking op alle fronten: toegang tot grond door coöperaties, versterking van de korte keten tussen platteland en stad, voedselinitiatieven en gebiedsontwikkeling, bewustwording over hoe stadslandbouw stedelijke uitdagingen aanpakt.

  Lees meer

november 2024

Webinar Lokaal Voedselbeleid: samen aan de slag!

In steeds meer gemeenten zetten voedselraden zich in voor goed voedselbeleid en wordt gewerkt aan een lokale voedselvisie. Op 10 december hield de CoP Voedselraden Nederland een webinar over lokaal voedselbeleid. In dit webinar wordt helder hoe voedselgemeenschappen en gemeentelijk beleid elkaar kunnen versterken. Lokaal voedselbeleid betekent: Samen aan de slag! Hier kun je terugkijken.

Wat is er aan de hand?

In veel gemeenten nemen de voedselinitiatieven van burgers en ondernemers toe. In dorpen en steden groeien het aantal voedsel-verbindingsplekken waar mensen samen tuinieren, koken en eten en op vele andere manieren de verbinding met voedsel herstellen. Dergelijke activiteiten blijken goed voor de gezondheid, goed voor het klimaat, goed voor de lokale economie en goed voor de sociale cohesie. Het is dan ook niet vreemd dat lokale overheden voedsel steeds meer als hun kerntaak gaan zien.

  Lees meer

oktober 2024

Samen voor toekomst stadslandbouw op EFUA-slotcongres

Stadslandbouw heeft een enorm potentieel om onze steden om te vormen tot groenere, duurzamere en veerkrachtigere ruimtes. En er is een grote beweging in Europa en daarbuiten gaande die dit al in de praktijk brengt, werd ook weer duidelijk tijdens de slotconferentie van het EFUA. Lode Ceyssens, president van de Vlaamse Boerenbond, sprak over het bouwen van bruggen tussen de diverse manieren van landbouw.

Aan de slotconferentie het European Forum on Urban Agriculture (EFUA) eind september in Brussel werd deelgenomen door onderzoekers, beleidsmedewerkers van diverse steden, provincies en nationale overheden uit Europa, Colombia en de VS, vertegenwoordigers van FAO (Food & Argiculture Organisation van de VN) en voedselproductie gerelateerde initiatieven.

  Lees meer