november 2024

Webinar Lokaal Voedselbeleid: samen aan de slag!

In steeds meer gemeenten zetten voedselraden zich in voor goed voedselbeleid en wordt gewerkt aan een lokale voedselvisie. Op 10 december houdt de CoP Voedselraden Nederland een webinar over lokaal voedselbeleid, van 16.00-17.30 uur. In dit webinar wordt helder hoe voedselgemeenschappen en gemeentelijk beleid elkaar kunnen versterken. Lokaal voedselbeleid betekent: Samen aan de slag!

Wat is er aan de hand?

In veel gemeenten nemen de voedselinitiatieven van burgers en ondernemers toe. In dorpen en steden groeien het aantal voedsel-verbindingsplekken waar mensen samen tuinieren, koken en eten en op vele andere manieren de verbinding met voedsel herstellen. Dergelijke activiteiten blijken goed voor de gezondheid, goed voor het klimaat, goed voor de lokale economie en goed voor de sociale cohesie. Het is dan ook niet vreemd dat lokale overheden voedsel steeds meer als hun kerntaak gaan zien.

Lokaal versnellen

Lokale overheden hebben een bijzondere positie in het voedselsysteem. Gemeenten kunnen meer dan ze vaak denken door hun brede portefeuille te benutten en een slimme integrale voedselaanpak te ontwikkelen. Een Voedselraad kan daarbij een goede partner zijn omdat die de verbinding legt tussen de verschillende initiatieven, ondernemers, bewoners en de gemeente. Zij hebben vaak veel kennis over het lokale voedselsysteem en kunnen een belangrijke katalysator zijn.

In gesprek met

In dit webinar laten we zien hoe Voedselraden en gemeentes samen werken aan een toekomstbestendig voedselsysteem in hun regio. We hebben hiervoor de volgende sprekers bereid gevonden:

Hilda Weges en Martine Groenewegen – Voorzitter Eetbaar Ede en Coördinator Voedselraad vertellen in een duo-presentatie over hun ervaringen binnen de gemeente Ede: op initiatief van de gemeente Ede is de Voedselraad 5 jaar geleden ontstaan, hoe werkt het nu in hun samenwerking en wat kan een gemeente (nog meer) doen om lokaal voedselbeleid te stimuleren?

dr. ir. Jan Hassinksenior researcher WUR, sociale landbouw en burgerinitiatieven heeft een analyse gemaakt van de verschillende strategieën voor het werken aan regionale voedselsystemen in het stedelijk en landelijk gebied. Hij schetst een mogelijke richting voor integraal voedselbeleid en de rol van Voedselraden daarin. Ook laat hij aan de hand van enkele internationale voorbeelden zien dat ‘een stapje verder’ echt wel kan op gemeentelijk niveau.

Liane Lankreijer en Tom Voorma – Voorzitter Ons Eten en Stadslandbouwloketgemeente Den Haag vertellen hoe de Voedselraad in Den Haag is ontstaan en hoe de onderlinge samenwerking daaraan heeft bijgedragen. Wat zijn succesfactoren voor een startende voedselraad en hoe werkt het?

Meld je hier aan!

Het webinar is georganiseerd door Hilda Weges – Voedselraad Ede en Miriam Offermans & Liane Lankreijer – Voedselraad Den Haag

Lees meer over Voedselraden Nederland. De CoP Voedselraden wordt ondersteund door DuurzaamDoor, het kennis en leerprogramma van RVO.