Stadslandbouw heeft een enorm potentieel om onze steden om te vormen tot groenere, duurzamere en veerkrachtigere ruimtes. En er is een grote beweging in Europa en daarbuiten gaande die dit al in de praktijk brengt, werd ook weer duidelijk tijdens de slotconferentie van het EFUA. Lode Ceyssens, president van de Vlaamse Boerenbond, sprak over het bouwen van bruggen tussen de diverse manieren van landbouw.
Aan de slotconferentie het European Forum on Urban Agriculture (EFUA) eind september in Brussel werd deelgenomen door onderzoekers, beleidsmedewerkers van diverse steden, provincies en nationale overheden uit Europa, Colombia en de VS, vertegenwoordigers van FAO (Food & Argiculture Organisation van de VN) en voedselproductie gerelateerde initiatieven.
Voorbeelden
Twee dagen werden we ondergedompeld in voorbeelden in Europa. We bezochten praktijken in Brussel, zoals een stadsboerderij met schapen, een stadslandbouwproject van Groot Eiland, en dakakker en aquaponic-kas BIGH op het dak van een foodhal. De kas levert vis, tomaten en kruiden aan onder lokale horeca en supermarkten. Er waren presentaties, discussies en workshops.
Onze voorzitter Jean Eigeman presenteerde de samenwerking en opbrengsten van ons Kennisplatform; een manier van uitwisselen tussen overheden, ondernemers, onderzoek en initiatieven van onderop die uniek is in Europa. Ook sprak hij in de paneldiscussie over de toekomst van Europese stadslandbouw en beter beleid hierop. Tom Voorma gaf een presentatie over het Stadslandbouwloket van de gemeente Den Haag tijdens een van de workshops. Iris Poels verzorgde een presentatie over het beoogde Voedselpark in de Luttekemeerpolder in Amsterdam.
‘Essentiële infrastructuur’
,,Laten we urban farming definiëren als essentiële infrastructuur. Het kost wat, maar het heeft onbetaalbare voordelen”, stelt Andre Viljoen van de Universiteit van Brighton. ,,Overal gebeurt het, van daken op Manhattan tot in Cuba, en overal ervaart men dezelfde meerwaarde.’’
Ook werden de inzichten en de resultaten van het EFUA-project van de afgelopen 4 jaar gedeeld:
– A guide for Policymakers – UA governance mechanisms and processes
– A Typology of Urban Agriculture
– A guide for Practitioners – UA governance mechanisms and processes
– A Guide for civil society representatives – UA governance mechanisms and processes
– Benefits Portfolio Urban Agriculture
Manifesto
Tot slot werd het EFUA’s Manifesto voor UA Let’s Grow Together gelanceerd om de potentie van stadslandbouw te ontsluiten, ook al is deze vol – voor eenieder herkenbare – uitdagingen qua ruimte, financiering, regels, gebrek aan visie bij overheden.