september 2024

‘Maak plek voor stadslandbouw in de Future Green City’

Kennisplatform Stadslandbouw Nederland ontving op 23 september gasten van het Future Green City Wereldcongres op stadsboerderij Stichting Caetshage in Culemborg. Bezoekers uit alle windstreken, van Nieuw-Zeeland, Zweden en Mexico tot Indonesië en Kosovo, raakten geïnspireerd door het verhaal van deze groene voedsel-verbindingsplek in de stad.

Het was vanaf het begin het idee om lokale voedselproductie te integreren in de destijds nieuwe ecowijk Eva Lanxmeer, op initiatief van bewoners. Voor stadsboer Todd Philips (r) is het helder: ,,Het is dé manier voor kleinere boeren om genoeg te verdienen, zonder tussenschakels. We zouden er nog tien bij kunnen hebben in de stad. Vroeger had elke stad ‘marketgardens’. We zien dit soort stadsboerderijen zich steeds meer verspreiden over de wereld.”

Een Zweedse bezoeker: ,,Bijzonder dat dit deel is van een groter plan, en zo dicht bij de stad.’’ Vooral voor de zeggenschap van bewoners over de klimaatadaptieve inrichting van hun wijk – citizen driven -, en hoe dat is en wordt georganiseerd, was veel waardering. ,,

We leren hier heel veel van’’, aldus een deelnemer uit Kosovo. Het wereldcongres is georganiseerd door Stadswerk Nederland en VHG.

Politieke beslissing

Stichting Caetshage pacht de 2,2 hectare langjarig van de gemeente. ,,De stichting en de stadsboerderij krijgen geen subsidie. De boeren verdienen hier gewoon voldoende inkomen en zorgen voor werkgelegenheid. Het was rond het jaar 2000 wel een politieke beslissing om op dit terrein geen huizen te bouwen, maar ruimte te bieden aan deze groene plek”, aldus Jean Eigeman (l), voorzitter van het kennisplatform en van de Stichting Caetshage.

Alle gebouwen, behalve het woonhuis behoren tot de stichting. De boer en boerin zorgen voor de productie van wel 80 soorten groenten, 10 tot 20 soorten kruiden en tientallen soorten bloemen. De stadsboerderij heeft een winkel met het eigen assortiment en producten van collega’s uit de streek. Bewoners komen er voor hun groentepakket en diverse activiteiten; het is een ontmoetingsplek voor de buurt.

Onderdeel stadsplanning

Ook biedt Caetshage ondersteunende begeleiding en dagbesteding. In overleg met de gemeente draagt de boerderij bij aan de biodiversiteit. De kleinschaligheid en diversiteit hebben ook een educatieve functie. Leerlingen van basisscholen krijgen er les. Mensen leren er hoe hun eten groeit.

,,Het gaat dus ook over gezond voedsel uit de seizoenen, bewustzijn creëren en over duurzaamheid. Stadslandbouw moet onderdeel zijn van de stadsplanning, de Future Green City; het biedt zoveel sociale en economische kansen.”