Verhalen

Op honderden plekken in of dichtbij steden en dorpen zijn mensen aan de slag met stadslandbouw. Om je te inspireren brengen we hier enkele verhalen bijeen. Heb je zelf ook een verhaal te vertellen of een filmpje dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via info@stadslandbouwnederland.nl

 

  • ParticiPerenPluk in Olst

    Stichting Eetbaar Olst-Wijhe heeft – samen met de erfgenamen van de bekende Sallandse fruitboer Derk Steenbruggen – een deel van de perenbongerd met wel 500 bomen weten te behouden. Samen met zoveel mogelijk noabers uit de wijde omgeving beheert de stichting dit stukje cultuurlandschap. Ze stapt daarvoor over op ecologische methoden. Zo maken ze de verbinding met gezond voedsel uit de buurt hecht en direct. En dat noemen ze ParticiPeren.

  • Coöperatie Herenboeren

    De coöperatie Herenboeren Wilhelminapark uit Brabant runt sinds 2016 een kleinschalig gemengd boerenbedrijf. De leden hebben een boer aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf. Samen telen ze groenten en fruit, houden zelf kippen en varkens en er lopen runderen op de boerderij. De leden hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting en delen nu de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Daarvoor krijgen ze wekelijks wel 60 procent van hun eten.

  • Het Leidse Zoete Land

    Een deel van het openbare groen aan de Zoeterwoudsesingel in Leiden is omgebouwd tot stadstuinderij Het Zoete Land. Donateurs delen een heel groeiseizoen mee in de oogst van groenten, bloemen, kruiden en bessen. Ze kunnen elke week zelf komen oogsten en plukken. De stichting Leiden Oogst heeft daarmee op een succesvolle manier gemeenschapslandbouw geïntroduceerd. Dit levert lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel op en maakt bovendien de stad een beetje groener, mooier en leuker.

  • Zwolse Stadslanderijen

    Een groep boeren aan de stadsrand van Zwolle hebben zich verenigd in de Zwolse Stadslanderijen. Zij verkopen hun groenten, fruit, vlees, melk, kaas en eieren rechtstreeks aan de Zwollenaren. Langzaam groeien de Stadslanderijen. Afgelopen voorjaar nog. Toen is een perceel van 60 hectare, dat ooit bestemd was voor woningbouw in gebruik genomen, door ossen, die op termijn in vleespakketten aan de Zwollenaren worden verkocht. Er zijn nog veel meer plannen om de korte afzetketen uit te breiden.

  • Kievitamines aan zee

    Kievit teelt op een 1.7 hectare groot terrein in Katwijk aan Zee biologische groenten en fruit en betrekt producten uit de biologische landbouw. Deze worden verwerkt in pakketten, die klanten kunnen aanvullen met producten van de Digitale boerenmarkt. Wekelijks worden er zo’n 2500 pakketten afgehaald in Katwijk en verspreid in de Bollenstreek, Leiden e.o., Wassenaar en in de regio Den Haag. En dat aantal blijft groeien.

  • StadsTuin wordt GroeiTuin

    Groeintuin013 is een collectieve tuin op de Stadsakker, een groene en veelzijdige locatie in het Stadsbos013 in Tilburg. Vrijwilligers en een aantal dagbesteders telen er onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden. Er wonen ook bijen, varkens en kippen. De opbrengst wordt verkocht in de winkel, samen met producten uit de streek. De tuin is een project van stichting Het Werkt. De StadsTuinderij is in 2015 begonnen als een pilotproject op een braakliggend terrein, maar heeft sinds 2020 een definitieve plek.

  • Caetshage in de wijk

    Stadsboerderij Caetshage is altijd onderdeel geweest van de opzet van de Culemborgse wijk Eva-Laxmeer: wonen, werken, recreatie en voedselproductie dicht bij elkaar. Op een gebied van zo’n 5 hectare vind je een biologische-, een zorgboerderij, een winkel en een kinderdagopvang. Groep 5 en 6 van basisscholen leren door de leskist ‘groentjes telen groenten’ van NME Culemborg van alles op Caetshage en kan daarna zelf aan de slag met bonen en een zak compost.

  • Rotterdamse Munt groeit

    Stichting Rotterdamse Munt komt voort uit een bewonersinitiatief op een braakliggend terrein. Sinds 2018 is er een permanente locatie waar het kan doorgroeien naar een zelfstandige, impact gedreven onderneming met een tuinteam, tuingidsenteam en gastenteam. Een kernteam is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en de continuïteit voor de toekomst. De stichting maakt groene ruimte en organiseert groene activiteiten waarin buurt- en stadsbewoners samen werken aan de groene & gezonde stad!

  • Moestuinieren in de tuin van een ander

    Bewoners van Ede die zelf niet meer kunnen of willen tuinieren kunnen via Mijn tuin Jouw tuin hun tuin laten bewerken door buurtbewoners die graag willen (leren) moestuinieren. De stichting verzorgt de organisatie en professionele ondersteuning. Tuincoaches delen moestuinkennis met de tuiniers. Bewoners delen een kop koffie en eigen kennis en ervaring. De oogst is voor de tuinder en/of wordt gedeeld met andere tuiniers, de tuineigenaar en bijvoorbeeld de Voedselbank.

  • Lokale Coproductie in Maastricht

    LOCOtuinen Maastricht is een zelfoogstakker. Hier werken boer en burgers samen aan lokaal, gezond en eerlijk voedsel. Deelnemers pachten samen grond en betalen een tuinder jaarlijks een bedrag om hier biologische groente te telen. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van de oogst. Iedere deelnemer zet bovendien zijn of haar eigen kwaliteiten in om LOCOtuinen tot een succes te maken (de tuinder ondersteunen, helpen in de organisatie,etc.).

  • Mooieweg teelt voor Voedselbank Arnhem

    Bij Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem verbouwen zo’n 60 vrijwilligers sinds 2014 verse groenten, kruiden en klein fruit op een stuk grond in Arnhem-Zuid. Het doel was van meet af aan donatie van minimaal de helft van de opbrengst aan de Voedselbank, in het kader van het gemeentelijke armoedebeleid. Een beetje van de oogst is voor de vrijwilligers. Regelmatig worden open dagen en zelf-oogst zaterdagen gehouden. Ook verkopen ze zaai- en pootgoed.

  • Food for Good

    Stadstuin Food for Good is een tuinderij in park Transwijk. Sinds 2021 is de tuin onderdeel van NME-organisatie Utrecht Natuurlijk. Onder begeleiding verbouwen bewoners midden in de wijk groente en fruit voor Kanaleneiland. De oogst is bedoeld voor de moestuinders, voor verkoop op de tuin en op bestelling, zoals bij Stadsboerderij Eilandsteede en via de VOKO (Voedselcollectief Utrecht). Daarnaast levert het groentepakketten aan een aantal abonnementhouders.

Location

 

 

 

 

Op de kaart
In Nederland wemelt het van de stadslandbouwinitiatieven.
Onmogelijk om allemaal weer te geven.
Op deze kaart vind je enkele platforms waarin meerdere
initiatieven zijn gebundeld. Zo krijg je een indruk
van wat er allemaal gebeurt.
Ontbreekt jouw platform of lokale of regionale overzicht?
Stuur een mail naar info@stadslandbouwnederland.nl