Regionale voedselinitiatieven leggen voedingsbodem voor verandering
Regionale voedselinitiatieven spelen een belangrijke rol in de omslag naar een gezond, duurzaam en eerlijk voedsel- en landbouwsysteem. Zij laten zien dat verandering mogelijk is. Dit doen zij door de verbinding te herstellen tussen voedselsystemen en ecosystemen. Het Nationaal Voedselberaad brengt al deze initiatieven samen, maakt zichtbaar welke veranderingen zijn ingezet en geeft een impuls om van pilots naar basisstructuur voor velen te komen.
Kan wel’s
“Met het Nationaal Voedselberaad geven we een gezicht en een stem aan de beweging van ‘kan wel’s’: van voedsel-verbindingsplekken, boer-burger gemeenschappen, verbindingen in de keten en samenwerkingsverbanden in het gebied van landschap en natuur, ofwel van buurttuinen, volkskeukens, zelfoogsttuinen tot natuurboeren etc.”, aldus Liane Lankreijer, actief bij Voedsel Anders. “Op al deze plekken worden stukjes toekomst gerealiseerd en gewerkt aan herstel van verbindingen: tussen burger, boer en gemeenschap, tussen bodem, voedsel, natuur en gezondheid, tussen duurzaamheid en economie en tussen praktijk, onderzoek en beleid.”
Zichtbaar maken
De essentie van het Nationaal Voedselberaad is de vele praktijkvoorbeelden zichtbaar te maken, te onderzoeken wat zij gemeenschappelijk hebben en hun maatschappelijke kracht door te vertalen naar beleidsmogelijkheden. “Regionale voedselinitiatieven bewijzen dat verandering mogelijk is. Regionaal kunnen verbindingen worden hersteld tussen boeren en burgers, kan een betere afstemming van vraag en aanbod worden gerealiseerd en de zeggenschap over het voedsel(aanbod) worden versterkt. Zij bieden een alternatief voor het dominante mondiale voedselsysteem en leggen als het ware een vruchtbare voedingsbodem onder een verbindend voedsel- en landbouwsysteem” aldus Jan Hassink (Wageningen University and Research).
Belang van lokaal voedselbeleid
Wetenschappelijk onderzoek uit binnen- en buitenland onderschrijft dat lokaal voedsel veel voordelen heeft voor een gezonde en leefbare gemeente en een positief effect op mensen en hun omgeving (zie state of the art onderzoek van Stadslandbouw Nederland). “Het is hoog tijd dat de impact van al deze lokale voedselinitiatieven wordt erkend en ondersteund in de door het kabinet aangekondigde Nationale Voedselstrategie en in het voedselbeleid van alle gemeenten en provincies, aldus Miriam Offermans (actief bij Ons Eten Den Haag/ Haagse Voedselraad.
Op 22 april kwamen meer dan 80 vertegenwoordigers van lokale en regionale voedselinitiatieven, bruggenbouwers en beleidsmakers samen in het eerste Nationale Voedselberaad. Eind 2024 is een start gemaakt met de Nationale verbindingsbeweging om jaarlijks het Nationaal Voedselberaad invulling te geven. Iedereen die ‘De Belofte’ onderschrijft is welkom om deel te nemen.
Het initiatief om te verbinden in een Nationaal Voedselberaad is ontstaan vanuit Voedsel Anders, Ons Eten Den Haag, de WUR en Stadslandbouw Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de EU (SoilValues) en de Nationale Wetenschapsagenda.
