Stadslandbouw Nederland houdt samen met de gemeente Arnhem een ambtenarentafel rond gemeentelijke voedselvraagstukken op donderdag 25 september van 10.00-13.30 uur, in Arnhem.
Voedselvraagstukken relateren aan een breed scala maatschappelijke uitdagingen, zoals gezonde leefomgeving, sociale cohesie, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Deze vragen van gemeenten veelal beleidsdomein overstijgende samenwerkingen. Binnen Stadslandbouw Nederland wisselen naast een diversiteit aan initiatiefnemers, ondernemers en onderzoekers meerdere gemeenteambtenaren actief ervaringen en gedachten uit hoe deze uitdagingen te adresseren.
Op de agenda
We zien dat voedsel steeds meer een onderwerp wordt op de gemeentelijke agenda. Het raakt immers meerdere beleidsdoelen. En bewoners en ondernemers vragen hun gemeente en politieke partijen vaker om aandacht en ruimte voor hun voedselinitiatieven, een voedselvisie of voedselraad.
Kortom, kleine en grote gemeenten zijn of moeten hiermee na de verkiezingen aan de slag. En hoe fijn is het als je van elkaar kunt leren en elkaar weet te vinden.
Bekijk hieronder de Arnhemse aanpak, het programma, locatie, vervoer en aanmeldmogelijkheid. Deel gerust met collega’s, intern of bij andere gemeenten.
Arnhemse aanpak
Recent is de visie Arnhemse Kost: een visie op (stads)landbouw en voedsel 2025-2035 vastgesteld. De gemeente Arnhem vindt het belangrijk om mensen en voedsel dichter bij elkaar te brengen. Ze hecht er waarde aan dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt en dat mensen zorgdragen voor de aarde, met oog voor de omgeving, het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en dierenwelzijn. Ze wil haar inwoners hierin actief laten participeren en neemt hierin een actieve rol.
Programma (rondleiding en lunch zijn optioneel)
9.30 uur inloop
10.00 uur-12.30 uur
• Kennismaking – waar staat jouw gemeente in het thema voedselvraagstukken?
• De Arnhemse Kost en het uitgebreide participatietraject dat hieraan vooraf ging, en het beleidskader duurzame pacht – Herman Kleinjan, gemeente Arnhem
• Hoe maakt de gemeente Den Haag ruimte voor voedsel-verbindingsplekken en wat leveren ze op – Tom Voorma, gemeente Den Haag
• Herziening Voedselstrategie Almere; meer stadslandbouwbeleid; waardeketen kansrijk maken, inclusief economische insteek van lokaal voedsel: meer verkoop via markten – Jo van der Veen, gemeente Almere
• Factsheet Wat lokaal voedsel doet voor een gezonde en leefbare gemeente, vol wetenschappelijke feiten en praktische aanbevelingen & Nationaal Voedselberaad – Martin Ruivenkamp en Conny Taheij van het kennisplatform
• In gesprek over voedselvraagstukken en voedselbeleid. Wat kun je in jouw organisatie zelf al doen op dit thema, ook zonder politieke opdracht? Welke kansen zie je?
• Vervolgafspraken.
12.30-13.30 uur rondleiding door stadstuin Kweekland door Steven Koster en lunch.
Locatie
Stadstuin Kweekland, Dalweg 80, 6821 JP Arnhem.
Lees ook onderstaande brief van Alice Leung, medewerker ReGeNL in Binnenlands Bestuur: Voedsel als strategisch beleidsinstrument voor gemeenten; Lokaal voedselbeleid verbindt gezondheid, duurzaamheid en leefomgeving, en geeft gemeenten grip op urgente maatschappelijke opgaven.