december 2024

‘Lokale Kracht: Samen bouwen aan een sociaal en veerkrachtig stedelijk voedselsysteem’

Stichting Stadslandbouw Amsterdam vierde op 4 december een succesvolle tweede editie van de Dag van de Stadslandbouw op Stadslandbouwproject NoordOogst. (Stads)boeren, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en groene, circulaire en korte keten initiatieven uit Amsterdam en de rest van het land samen om te bespreken hoe we ons voedselsysteem anders én beter kunnen maken.

De rode draad? Samenwerking op alle fronten: toegang tot grond door coöperaties, versterking van de korte keten tussen platteland en stad, voedselinitiatieven en gebiedsontwikkeling, bewustwording over hoe stadslandbouw stedelijke uitdagingen aanpakt.

Eiwittransitie en stadslandbouw

Wethouder Dirk de Jager betoogde dat de gemeente met haar voedselstrategie (naar 25% lokaal voedsel in 2030) en de lokale voedselinitiatieven tegen de bestaande stroom in aan het werk zijn tegen een verleidend voedselsysteem. ‘Die verandering is niet zomaar voor elkaar. Hoe meer initiatieven, hoe beter. We moeten het samen doen. In Amsterdam gebeurt al veel. Dat zie je op de stadslandbouwkaart die is gemaakt. De eiwittransitie en stadslandbouw zullen goed samengaan, maar dat vraagt om ruimte. Het is belangrijk om te bespreken hoe we de ruimte in de stad willen verdelen en wat we met elkaar prioriteit geven.’

Bouwen van gemeenschappen

De wethouder werd uitgenodigd om het beoogde voedselpark in de Luttekemeerpolder te bezoeken en kreeg zaadbommen van de vruchtbare zeeklei ter plekke. Natasha Hulst, programma directeur European Land Commons van het Schumacher Center, ging in op het belang van het voedselpark en het bouwen van gemeenschappen ‘als we de tranistie willen waarmaken. Heel veel kleine projecten is the next big thing’.

Heel veel kleine projecten is the next big thing’ – Natasha Hulst

Frank Bakkum van de gemeente Amsterdam en lid van ons kennisplatform is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe lokale voedselstrategie. ,,We hebben gezocht naar momenten waarop je in het beleid voedsel kunt agenderen. Lokale initiatieven zijn de motor hiervoor. We laten zien wie ze zijn en welke waarde ze hebben. Het zijn kleine stapjes, maar het begin is er.’

Gemeentelijke opgaven

Lokale en landelijke initiatieven zoals de Kaskantine, De Ceuvel, de Groene Hart Cooperatie, Caring Farmers, CSA Vers aan de Vecht, Amped, Operation Food Freedom spraken over hun praktijken. Tom Voorma van het Stadslandbouwloket van de gemeente Den Haag en lid van ons kennisplatform deelde inspirerende inzichten over de relatie tussen initiatieven en gemeenten: ‘Kijk naar gemeentelijke opgaven en hoe jou initiatief daarbij aansluit’ en ‘Op stadslandbouwplekken gebeurt de transitie van het voedselsysteem.’ Joost de Weichs de Wenne belichtte de mogelijke rol van Fonds RCOAK in het ondersteunen van stadslandbouwinitiatieven.

Stadslandbouw Nederland maakte deze dag mede mogelijk. Conny Taheij van ons kennisplatform deed een oproep voor een gezamenlijke Dag van de Stadslandbouw in 2025. Wordt vervolgd!