december 2017

Zaadje geplant voor vruchtbare bilaterale samenwerking Low Countries

Zaadje geplant voor vruchtbare bilaterale samenwerking Low Countries – België en Nederland ontmoetten elkaar op 15 december 2017 voor het eerst rond het thema Urban Farming. In de Nederlandse ambassade in Brussel volgden zo’n 70 gasten uit Vlaanderen en Nederland inspirerende presentaties over de landelijke, regionale en lokale aanpak van overheid en ondernemers. Enthousiast werden verhalen en kennis gedeeld, ook tijdens het veldbezoek aan Atelier Groot Eiland in Brussel, waar vanuit een moestuin van 1500 vierkante meter een restaurant, een lunchroom, een winkel en bio-markten worden bevoorraadt.

De uitwisseling tussen beide landen krijgt zeker een vervolg om verder te ontdekken wat we van elkaar kunnen leren, zowel op beleidsniveau als rond verdienmodellen en educatie. Het eerste zaadje is geplant voor een vruchtbare bilaterale samenwerking. Direct hieronder vind je het videoverslag, de presentaties en een foto-impressie.

 

HIER vind je de presentaties van:

Stadslandbouw 2.0 in Vlaanderen en Nederland

Dirk van Gijseghem, Vlaamse Landmaatschappij en Rosanne Metaal, Nederlands Ministerie Economische Zaken

Knuffelproject of verdienmodel?

Jan Willem van der Schans, Wageningen University & Research en Maarten Vandecruys, Urban Crop Solutions, landbouw in containers en gesloten gebouwen

Hoe kan Stadslandbouw bijdragen aan circulaire economie?

William Donck, oesterzwammenkwekerij Permafungi, Brussel en Sven Thorissen, FOODLOOP/Flavours, Alpen aan den Rijn

Opgave of kans voor de stad?

Michael Moulaert, Vlaamse Vereniging Steden en Gemeenten (VVSG) en Jos van Leussen, Zwolse Stadslanderijen

Disruptieve innovatie vs belemmeringen

Carleen Mesters, procesbegeleider Green Deal Groene Daken en Tom Van Bogaert, Departement Landbouw en Visserij, Nieuwe boeren op nieuwe gronden.

Een impressie van de bijeenkomst in de Nederlandse ambassade en het veldbezoek aan Atelier Groot Eiland in Brussel.